2/6/09

6 τρόποι για ασφάλεια στο ασύρματο δίκτυο μας

Δεν είναι λίγες οι φορές που η έλλειψη ασφάλειας στο ασύρματο δίκτυο μας (δηλαδή να μην αλλάζουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Router), επιτρέπει σε έναν γείτονα ο οποίος τυγχάνει να έχει τον ίδιο Router με εμάς, να χρησιμοποιεί κατά λάθος το δίκτυο μας και να μας ρίχνει το bandwidth λόγω άγνοιας.

Μην ανησυχείτε όμως διότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποτρέψουμε ακούσιες ή ηθελημένες συνδέσεις στο ασύρματο router μας. Η προστασία ασύρματου δικτύου είναι στις μέρες μας πολύ σημαντικό θέμα.
1) Αλλάξτε το προεπιλεγμένο password του Router
Αν δεν αλλάξει το password του router μας, διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο, κάποιος απο τη γειτονιά να μπεί και να αλλάξει τις ρυθμίσεις στο ασύρματο δίκτυο μας και να έχει αυτός πρόσβαση ενώ εμείς όχι. Ακόμα χειρότερα φανταστείτε αυτός να κάνει κάποιες κακόβουλες ενέργειες απο το ασύρματο δίκτυο σας και να βγαίνει με τη δική σας διεύθυνση στο διαδίκτυο. Άρα λοιπόν το πρώτο πράγμα είναι να αλλάξουμε το Administrator password του Router μας.
2) Σταματήστε να μεταδίδετε το SSID (αναγνωριστικό ασύρματου δικτύου)
Κάθε ασύρματο δίκτυο έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό όνομα, το SSID. Για παράδειγμα το linksys είναι το χαρακτηριστικό προεπιλεγμένο όνομα ενός linksys router. Είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσετε το router σας να μην μεταδίδει το SSID. Φυσικά αυτό δεν θα αποτρέψει τους γνώστες απο το να αποκτήσουν πρόσβαση, απλά δεν θα είναι εκτεθημένο και στους αδαής και να προσπαθεί ο καθένας καθημερινά να συνδεθεί στο δίκτυο σας.
3) Ενεργοποίηση encryption
Τα ασύρματα δίκτυα μεταδίδουν όλες τις πληροφορίες τους παντού. Αν λοιπόν δεν κωδικοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες με κάποιο encryption, τότε είναι ανοικτές προς όλους, και αυτό ειναι κάτι το οποίο δεν θέλετε.
4) Προστασία με MAC addresses
Ενας πολύ καλός τρόπος για την προστασία του ασύρματου δικτύου σας, είναι να επιτρέψετε μόνο σε συγκεκριμένες MAC addresses να έχουν πρόσβαση στον Router σας. Αυτό γίνεται με ρυθμίσεις μέσα απο το Router. Είναι ένας απο τους ασφαλέστερους τρόπους διαφύλαξης της πρόσβασης σας.
5) Κλείστε το ασύρματο δίκτυο όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
Ίσως φαίνεται κουτό, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχτείτε. Φυσικά όχι οτι σας πειράζει να χρησιμοποιεί κάποιος άλλος το Router σας, αλλά είναι πολύ σημαντικό, ειδικά τώρα με τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, να γνωρίζετε ποιος ακριβώς χρησιμοποιεί το δίκτυο σας και να μην αφήνετε την πρόσβαση ανοικτή.
6) Ελέγξτε για "εισβολείς"
Είναι καλό που και που να ελέγχετε τη λίστα με τους υπολογιστές που αποκτούν πρόσβαση στον δίκτυο σας, απο την αντίστοιχη επιλογη του Router, ούτως ώστε τουλάχιστον να γνωρίζετε ποιος συνδέεται και πότε.
Η προστασία του ασύρματου δικτύου σας, είναι πραγματικά στο χέρι σας και στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε. Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα, τότε μπορείτε να βρείτε κάποιον τεχνικό υπολογιστών για να σας κάνει τη δουλειά.

2 σχόλια:

  1. encryption μονο με WPA2 πρωτοκολλο για ασφαλέστερη συνδεσιμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προτιμώ καθόλου wireless και αυτόματο κλείσιμο του wireless μετά το βράδυ ! Αυτό ειναι μεγάλυτερη ακόμα ασφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή