11/6/09

Υπερθέρμανση Laptop - Αλλαγή Ανεμιστήρα Laptop

Τώρα το καλοκαίρι είναι η χειρότερη εποχή για τα ταλαιπωρημένα laptop. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται αισθητά και λαμβάνοντας υπ' όψιν οτι η υπερθέρμανση σε laptop είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει και υπο κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας, αντιλαμβανόμαστε οτι το καλοκαίρι είναι μια περίοδος δύσκολη για τους φορητούς μας υπολογιστές. Πάρα πολλά προβλήματα στα Laptop μπορούν να ξεκινήσουμε απο φαινόμενα υπερθέρμανσης, ακόμα και ένα πρόβλημα στην motherboard του laptop, μπορεί να έχει ώς αιτία την συνεχόμενη έκθεση των εσωτερικών κυκλωμάτων του σε υψηλή θερμοκρασία.

Ιδιαίτερο πρόβλημα υπερθέρμανσης παρουσιάζεται στα Acer laptop τα οποία λόγω της φθηνής κατασκευής των πλαστικών μερών τους, δεν έχουν κάνει καλή πρόβλεψη για έκθεση τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι στο τμήμα Laptop Service πολλές φορές συναντά κανείς laptop με λιωμένα πλαστικά, ψυχρές κολλήσεις και αστοχία υλικών τα οποία προκλήθηκαν απο την υπερθέρμανση του laptop και θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί.

Έχω πρόβλημα υπερθέρμανσης laptop ;

Συχνές ενδείξεις για προβλήματα υπερθέρμανσης του Laptop μπορεί να είναι οι εξής :
  • Το laptop κλείνει απο μόνο του μετά απο μερικά λεπτά λειτουργίας. Πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο μάλιστα δεν μας δίνει και περιθώρια αντίδρασης, καθώς σβήνει απότομα χωρίς να εμφανίσει κάποιο μήνυμα στην οθόνη. Ένδειξη οτι ανέβηκε πολύ η θερμοκρασία και η motherboard του laptop έκλεισε το κύκλωμα για προστασία.
  • Παρουσιάζεται πολύ μεγάλη αργοπορία στο laptop μετα απο κάποιες ώρες χρήσης. Ένδειξη οτι λειτουργούμε με αυξημένη θερμοκρασία και επομένως μικρότερες επιδόσεις.
  • Το laptop είναι πολύ ζεστό ή το Laptop είναι καυτό σε αρκετά σημεία του κάτω πλαστικού μέρους. Ένδειξη οτι δεν αερίζεται σωστά.
  • Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να λέτε "Ακούω κάποιον περίεργο ήχο απο το Laptop" αλλά μετά απο λίγο να ηρεμεί ή να συμβαίνει να εμφανίζεται συχνά. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα εκνευριστικό ήχο, ο οποίος έρχεται μέσα απο το μηχάνημα και κατα πάσα πιθανότητα είναι το ανεμιστηράκι του Laptop.
cooling pad - βαση αερισμου laptopΜια απο τις φθηνές λύσης αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης ειδικά το καλοκαίρι, αλλά όταν δεν συντρέχει φαινόμενο σοβαρής υπερθέρμανσης, είναι μια βάση αερισμού laptop (cooling pad). Μια τέτοια βάση μπορείτε να αγοράσετε απο αρκετά καταστήματα όπως το e-shop, το πλαίσιο κλπ και δεν θα σας κοστίσει πάνω απο 20-50 ευρώ. Φροντίστε απλά να αγοράσετε μια στοιβαρή κατασκευή η οποία είναι φτιαγμένη απο αλουμίνιο και θα κατεβάσει κάποιους βαθμούς την εσωτερική θερμοκρασία του Laptop, αρκεί να ταιριάζει στις εξόδους εξαερισμού του laptop σας.

Καθαρισμός του laptop

Υπάρχουν αρκετές εταιρίες οι οποίες θα αναλάβουν εσωτερικό καθαρισμό του Laptop σας. Αν το μηχάνημα σας δεν είναι αξίας, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε και σε ένα κοντινό μαγαζί πληροφορικής της γειτονιάς σας. Αν όμως διαθέτετε Laptop αξίας, καλό είναι να εμπιστευθείτε μια εταιρία η οποία κάνει την δουλειά αυτή χρόνια και εξειδικεύεται στην επισκευή laptop.

Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει :
  • Προσεκτική αποσυναρμολόγηση του laptop (εδώ συμβαίνουν τα περισσότερα λάθη καθώς κάποιοι θα πειραματιστούν να ανοίγουν Laptop, πάνω στο μηχάνημα σας)
  • Έλεγχος του προβλήματος υπερθέρμανσης (σκόνη, έλλειψη θερμοαγώγιμης κόλλας στον επεξεργαστή η στην κάρτα γραφικών, υποτροφοδότηση κάποιων κυκλωμάτων)
  • Αλλαγή ανεμιστήρα laptop (αν είναι απαραίτητο). Μερικές φορές χρειάζεται να γινει αλλαγη ανεμιστηρα laptop καθώς αυτό είναι το πρόβλημα που προκαλεί την υπερθέρμανση του φορητού υπολογιστή σας.
  • Επανασυναρμολόγηση του Laptop
  • Μελέτη της θερμικής συμπεριφοράς του μηχανήματος σας για κάποιο διάστημα για να εγγυηθεί η σωστή εργασία.
Λίστα εταιριών που επισκευάζουν laptop και έχουν άνω των 2 ετών εμπειρία είναι :
Texnikoi.com : Δίκτυο Τεχνικής Υποστήριξης
Laptop-repair.gr : Εξειδικευμένη Επισκευή Laptop στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου